Wat houdt Haptonomische zwangerschapsbegeleiding in?

In de begeleiding worden de natuurlijke liefdevolle gevoelens van de ouders naar hun kind bevestigd en verdiept. De ouders leren hun kind te voelen en te omvatten om zodoende contact te maken. Behalve dat de ouders zo hun kind leren kennen, leert het kind ook wie zijn ouders zijn.

Door een niet dwingende manier van aanraken, waarin aandacht en liefde voelbaar zijn, wordt het kind welkom geheten. Weten dat het welkom is, is voor het kind van verstrekkende betekenis voor de kwaliteit van zijn leven.

Tijdens de zwangerschap verandert er lichamelijk veel. Er wordt aandacht gegeven aan hoe de moeder haar kind het beste kan dragen, op een manier die voor haar en voor haar kind zo prettig mogelijk is. De partner wordt geleerd hoe de moeder daarin ondersteund kan worden. De wijze waarop de moeder haar kind draagt, kan het optreden van harde buiken of pijnklachten in bekken en rug verminderen.

Een zwangerschap is een ingrijpende gebeurtenis waardoor ook de relatie tussen de ouders kan veranderen. Er is ruimte om te kijken wat dit gevoelsmatig met je doet en hoe je je gevoelens kunt (leren) delen met je partner.

Samen leer je hoe je om kunt gaan met pijn, hoe je weeën kunt opvangen en hoe je ruimte aan jezelf, je kind en elkaar kunt geven tijdens de bevalling.

Ook het baren zelf wordt doorgenomen, luisterend naar de signalen uit je lijf, van je kind en van je partner. De mogelijkheden voor een persoonlijke sfeer en beleving van de bevalling worden besproken.

In de laatste begeleiding (nadat je kind geboren is) wordt het contact dat er al was verder bevestigd en verdiept door de manier van aanraken, dragen en wiegen. Soms merk je dat je baby langere tijd onrustig is, of veel huilt, zonder dat er een direct aanwijsbare oorzaak te vinden is.

Bij de geboorte kan er een letsel ontstaan zijn, vooral wanneer er sprake is geweest van een stuitligging, verkeerde hoofdligging, vacuümverlossing of keizersnede. Er kan bijvoorbeeld een zenuw, die van de hersenen naar de organen loopt en de organen aanstuurt, bekneld zijn geraakt. Met behulp van Craniosacraal Therapie kunnen klachten, zoals darmkrampen of slikproblemen, verholpen worden.